Elin gör en fyr

Hej
Elin heter jag och är ny på det här! Jag hoppas att ni ska tycka det blir roligt att följa mig och den dlrs med mina olika kreativa påhitt! Hösten är på oss och vi tänder ljus igen så jag tänkte visa hur jag gjort fyrar till trädgården utav krukor. Jag har använt nya material men man kan ju lika gärna använda krukor som gjort sitt nu när sommaren är slut. Mysigt att tända en marschall eller ställa en lykta på fyren och låta den leda vägen.

1. Välj ut krukor och bygg ihop din fyr. Testa med olika storlekar och tex översta locket åt olika håll. Tänk på att om fyren skall stå ute så kan regnvatten samlas i fatet om det är "rättvänt" Den här gången valde jag att köpa färdi lackade vita krukor men det går ju precis lika bra
att köpa omålade och måla själv!

2 och 3. Jag torkar rent alla krukor med ytdesinfektion köpt på apoteket, så de är fria från
fett och skräp innan jag limmar

4. Jag använde ett silikon lim ifrån biltema som jag tidigare använt och som jag vet klarar av att hålla utomhus.

5. Limma en tunn vågig stäng invändigt i varje kruka. Bygg ihop fyren och låt torka minst 24h.

6. Eftersom jag valde att ha fatet upp och ned som ett lock istället så målar jag den bruna kanten med vit martha stewart färg.

7. Dekorera kanten på fyren med washi tejp. Washitejp är en papperstejp och finns i alla möjliga färger och mönster och är väldigt lätt att klistra och jobba med. Kanten kan man ju måla eller dekorera precis hur man vill.

7,5 Eftersom jag vet av tidigare erfarenhet att washitejpen dels inte sitter kvar så jätte bra och har en förmåga att kunna färga av av sig om den blir blöt så lägger jag ett tunt lager med modpodge dishwasher safe över

8. Jag väljer att dekorera min fyr med vinyl så jag Väljer färger och vinyl till mina dekorationer
som fyren skall få. Använde ritrama 5 årig. Men man kan ju lika gärna måla dit fönster och liknande

9. Skär ut motivet med min skärmaskin, en silhouette cameo

10. Rensar motivet med siser rensverktyg och världens bästa sax som inte blir slö från dlrs

11. Motiven färdig utskurna och rensade

12. Bara börja klistra. Jag använder en klar genomskinlig transfertejp och jag använder en ganska stor bit. Större än motivet så man kan flytta motivet och vara helt nöjd med placeringen innan man tar bort pappret från vinylen och klistrar fast.

13. se 12

14. Alla vinyl dekorationer på plats.

15. Lackar nu hela fyren med den lila modpodge, hårdlack. Använder en tunn fjärilspensel. Lackar den två gånger med en dag´s torktid emellan.

16. Sist sätter jag ett jutesnöre längst ned, limmar med hobbylim valfritt lämpligt lim

17-18. Använder pensel och blöter snöret i limmet och virar kring krukan.

19. Så efter torktid så är mina fyrar klara! Ställde en passande solcellslampa ovanpå men där kan man ju ställa precis vad man vill. Jag låter den stå lös ovanop, limmar ej fast, så kan man byta ut den. Jag valde storlek på fatet så att det skulle passa att även ställa en marschall ovanpå.

För att förlänga livslängden på fyren så är det bra om den står så att luften kan komma in under. Antingen om man ställer den på några stenar så den kommer upp eller som på bilden, på spjälor så luften kommer emellan.